Solens Effekt på Huden

Mann med halvparten av ansiktet uttørket av solVi har ofte hørt at soling fremskynder hudens aldring. En interessant artikkel i The New England Journal of Medicine bekrefter denne sannheten tydeligere enn vi kanskje liker. Artikkelen viser et bilde av en 69 år gammel lastebilsjåfør som etter mange års kjøring med åpent sidevindu har fått en venstre ansiktsside som ser ut som den tilhører en 90-åring.

Artikkelen handler om herr McElligot og en tilstand kalt ensidig dermatoheliosis, hvor kun den ene siden av ansiktet hans viser tydelige aldringstegn. Den uskadede siden ser ut som forventet for en mann på hans alder, mens den solutsatte siden har dype rynker og furer som får ham til å se kanskje 20 år eldre ut. Han er en påminnelse om hvor viktig det er å beskytte huden mot for mye sol.

Denne typen solskader – tidlig aldring hos utearbeidere uten tilstrekkelig beskyttelse eller hos personer med sensitiv hud som lett blir solbrent – er ganske vanlig. Men det er sjelden å se et så tydelig eksempel på solens langsiktige effekt på huden.

På savannene i Afrika bruker man tradisjonelt sheasmør for å beskytte seg mot rynker. Selv om vi ikke anbefaler sheasmør som solbeskyttelse, er det utmerket som "after-sun" for å hjelpe huden med å gjenvinne fuktighet og motvirke aldringstegn. Gamle tradisjoner har ofte noe for seg, og vi har selv god erfaring med sheasmør mot lett solbrenthet. Det beste er selvfølgelig å unngå å bli solbrent i utgangspunktet. Her kan vi også minne om at Kreftforeningen anbefaler solfaktor på minst 15. Shea-smør har derimot kun solfaktor 3 eller 4.

Sol har også sine fordeler; vi trenger sollys for å opprettholde D-vitamin-nivåene i kroppen. Etter mørke vintre sliter mange med farlig lave verdier, men for mye av det gode kan også være uheldig.

Kilde: www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1104059