Tradisjonelle bruksområder for sheasmør
-
Fuktighetskrem for tørr hud på hele kroppen
-
Behandling av hard og ru hud på hender og føtter
-
Lindring av eksem, atopisk eksem, hudutslett og kløe
-
Forebygging og behandling av rynker
-
Forebygging og behandling av strekkmerker ved graviditet/fødsel
-
Bleiestell for spedbarn / babyer
-
Behandling av hudflekker
-
Lindring av lett solbrenthet
-
Massasjeolje for ømme muskler
-
Kuldekrem
-
Lindring av mindre insektbitt og brennesleutslett
Hva er sheasmør?
Sheasmør er et fast vegetabilsk fettstoff ved romtemperatur som smelter ved kroppstemperatur. Det utvinnes fra nøttene til shea-treet, kjent som Butyrospermum parkii eller Vitellaria Paradoxa, som vokser naturlig på den afrikanske savannen sør for Sahara. Nøttene er omgitt av fruktkjøtt så lenge de henger på treet og ligner plommer i utseende, men med en smak som minner mer om avocado.
I noen kulturer i Vest-Afrika er shea-treet hellig, kalles livets tre(!) og skal kun berøres av kvinner. Tradisjonelt er det også kvinner som samler fruktene og som gjør det tidkrevende arbeidet med å utvinne fettet fra nøttene. I samfunn der kvinner har begrensede inntektsmuligheter, gir sheasmørproduksjon dem en viktig økonomisk ressurs og styrker deres posisjon i samfunnet. Derfor omtales sheasmør ofte som kvinnens gull.
Raffinert vs. uraffinert sheasmør
Når shea-frukten er plukket, fjernes fruktkjøttet, og nøttene knekkes. Tradisjonelt gjøres dette manuelt, men i dag finnes det enkle maskiner som reduserer arbeidsmengden. Nøttekjernene ristes så over varme før de males og eltes med vann. Mer og mer vann tilsettes og fettet vaskes til slutt ut i store fat. Sheasmør som er utvunnet på denne måten kalles uraffinert sheasmør.
Vår vestlige verden har forsøkt å industrialisere produksjonen. Menneskene er byttet ut med maskiner i store europeiske fabrikker hvor nøttene lastes inn i ene enden og såkalt raffinert shea kommer ut i den andre. I en voldsom prosess blir damp eller til og med løsningsmidler som hexan brukt for å få fettet ut av nøttene. Dette gir en sterkt forurenset olje som må raffineres for å fjerne urenheter, lukt og farge. Dette kan være vel og bra, om sluttproduktet er bedre enn det originale, uraffinerte sheasmøret, men slik har det ikke blitt. Smøret som kommer ut av disse fabrikkene er godt egnet for eksempel som en billig erstatning for det dyrere kakaofettet - i sjokolade. Men de fleste av de gode, tradisjonelle egenskapene til sheasmøret er dessverre også raffinert bort, som babyen, kastet ut med skyllevannet. Som hudpleie er det industrielt fremstilte, raffinerte sheasmøret derfor ikke så godt som uraffinert.
Hvorfor uraffinert sheasmør er best
Dessverre ser vi likevel at mange kosmetikkprodusenter i dag bruker raffinert sheasmør i sine kremer, fordi man frykter at den virkelige varen blir for spesiell for kundene. Raffinert sheasmør er uten lukt og farge, og mykere å smøre. Her tror vi at mye av problemet ligger i at man ikke er oppmerksom på den store forskjellen også i virkning. Et annet argument vi ofte møter er at uraffinert sheasmør blir utvunnet under uhygieniske forhold og har variabel kvalitet. Og slik har det kanskje vært. Men før er ikke nå. Sheasmør levert av Oyémam er fortsatt håndlaget, men under hygieniske forhold og under rutinemessig laboratoriekontroll.
Det rene uraffinerte sheasmøret er så trygt at det faktisk kan brukes til matlaging.
Uraffinert sheasmør har en gyllen farge og en herlig frisk, litt nøtteaktig duft akkurat i det man smører den på, som man bare må elske når man blir vant til den. Uraffinert sheasmør er unikt på grunn av sin spesielle sammensetning av fettstoffer. Det overgår mange kjente vestlige kosmetikkprodukter med en nesten magisk evne til å ta vare på huden. Det uraffinerte sheasmøret er rikt på bl.a. A, E og F vitaminer, inneholder nesten ikke vann og trenger derfor heller ikke tilsettes kunstige konserveringsmidler. Vitenskapelige undersøkelser har vist at uraffinert sheasmør holder huden myk og glatt, er betennelseshemmende og regenererer hudceller [Aleander J., 2004]. Dette får vi også stadige tilbakemeldinger på fra kunder, at Oyémams sheamør er det beste de får tak i.
Viktig merknad om lateks
Uraffinert sheasmør inneholder noe naturlig lateks. Personer med lateksallergi bør teste produktet på et lite hudområde først.